کلینیک پای دیابتی
معاینه و بررسی پای بیماران مبتلا به دیابت
از نظر وجود اختلالات ظاهری، زخم و نوروپاتی، آموزش بیماران در زمینه مراقبت از پا و ارجاع بیماران دارای مشکلات پای دیابتی به متخصصین مربوطه.
بررسی واسکولوپاتیونوروپاتی پای دیابتی
بیماری های عروقی اندام تحتانی PAD در بیماران مبتلا به دیابت یکی از شایع ترین بیماری ها محسوب می شود . این بیماری زمانی رخ می دهد که عروق به واسطه افزایش رسوب دچار گرفتگی یا تنگی باشد.حدود یک سوم افراد دیابتی مبتلا به گرفتگی عروق پا می باشند ، در این بیماری جریان خون به میزان مناسب و کافی به پا نمی رسد و این عدم کفایت در خون رسانی باعث ایجاد علائمی مانند درد در هنگام راه رفتن می شود . در اکثر موارد بیماران دچار گرفتگی عروق پا دارای علامت نیستند یا علائم اندکی دارند که شامل موارد زیر می شود:دردعضلات پا به هنگام راه رفتن و درد ساق پا ، ضعف یا بی حسی پا ، زخم انگشتان که بهبود نمی یابد ، ریزش موی پا و انگشتان پا ، تاخیر در رشد ناخن ، براق شدن پوست پا ، عدم حس نبض پا یا نبض ضعیف پا ، احساس سردی در پا به خصوص هنگامی که با پای دیگر مقایسه می شود .
این علائم بیشتر در افراد سیگاری و افرادی که دارای فشار خون بالا ، کلسترول بالا ، اضافه وزن ، فعالیت کم ، سن بیش از پنجاه سال و سابقه بیماری های قلبی و عروقی دارند دیده می شود . همچنین افرادی که قبلا دجار سکته قلبی و یا مغزی شده اند در معرض خطر بیشتر ابتلا به بیماری سرخرگ محیطی قرار دارند .
تست ABI (تست شاخص مچ پا-بازو) و TBI (تست شاخص انگشت پا-بازو) یک غربالگری کاملا غیر تهاجمی است که با استفاده از آن می توان با اندازه گیری فشار خون در مچ پا ،انگشت و بازو میزان گردش و جریان خون در شریان ها را تشخیص داد.
نوروپاتی دیابتی یک مشکل رایج و جدی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 و نوع 2 است. این مشکل یک نوع آسیب عصبی ناشی از سطح بالای قند خون در طولانی مدت است. معمولا این مشکل به آهستگی و گاهی در طول چند دهه شکل می گیرد. اگر مبتلا به دیابت هستید و احساس بی حسی، درد، مورمورشدن یا ضعف در دست ها و پاهایتان دارید، باید پیش دکترتان بروید. اینها نشانه های اولیه نوروپاتی محیطی است اما معمولا خطر مربوط به زمانی است که نتوانید درد را حس کنید. ممکن است در معرض بروز آسیب یا عفونت قرار بگیرید. در موارد شدید، ضعف روند بهبود ضعف یا بروز عفونت می تواند منجر به قطع عضو شود. انواع مختلفی از نوروپاتی دیابتی وجود دارد که بر نواحی مختلفی از بدن تاثیر می گذارند و نشانه های مختلفی هم دارند. اگر مبتلا به دیابت هستید، بررسی مرتب سطح قند خون و تماس با دکتر در صورت وجود هر گونه نشانه نوروپاتی دیابتی، از اهمیت بسیاری برخوردار است. در فرایند بررسی نوروپاتی ، سطح حساسیت شما به دما و لمس، ضربان قلب، فشار خون و تونوس عضلانیتان بررسی خواهد شد.
ممکن است پزشکتان برای بررسی حساسیت پاهایتان از آزمایش فیلامنت استفاده کند. برای این منظور از یک نخ پلاستیکی برای بررسی سطح حساسیت ماهیچه ها استفاده می شود. از دیاپازون (دوشاخه) ممکن است برای بررسی آستانه ارتعاشتان استفاده کند.
دکتر ناهید هاشمی مدنی
مرتبه علمی: استادیار و عضو هیات علمی
فوق تخصص غدد درونریز و متابولیسم
پست الکترونیک: nahid.hashemimadani@gmail.com